fbpx

Ikigai este un concept care își are originea în Japonia și înseamnă „motivul pentru care ne trezim dimineață”. De mulți ani, japonezii și-au folosit Ikigai-ul pentru a-și găsi scopul vieții – un motiv pentru a se trezi în fiecare zi și scopul final pe care trebuie să-l atingă în viața lor. Conceptul explică faptul că fiecare are propriul său ikigai și oferă fiecărei persoane un motiv de a trăi, un obiectiv final de atins pentru a atinge împlinirea și mulțumirea finală din interior. Această fericire completă și sentimentul de pace interioară este Ikigai.

Se spune că în Okinawa, unul dintre așa numitele zone albastre, locuiesc persoanele cele mai longevive. Potrivit datelor Ministerului Sănătății, din Japonia, există peste 400 de persoane care au trecut de vârsta de 100 de ani pe insula Okinawa. De fapt, vârsta medie a femeilor în Japonia este de 96 de ani, iar pentru bărbați este de 84 de ani, ceea ce este mai mare decât în orice altă țară din lume.

Importanța Ikigai

Oamenii de știință și sociologii din întreaga lume au analizat îndeaproape acest concept și au descoperit că acest  concept ikigai te poate face să trăieșți mai mult, și îți oferă o satisfacție deplină a vieții.

Pentru mulți oameni, găsirea propriului lor Ikigai îi poate ajuta să ducă o viață mai satisfăcătoare, mai fericită și mai ușoară. Când știi care este motivul tău final de a trăi, este mult mai ușor să-ți folosești timpul și acțiunile într-un scop semnificativ. Ikigai te poate ajuta de asemenea să-ți planifici viața în consecință și să te conducă la acea pacea interioară pe care o dorim atât de mult.

Cum să-ți găsești Ikigai-ul?

Încercați să va observați viața voastră actuală și, dacă vă simțiți nesigur, nefericit atunci încercați să faceți câteva schimbări în viața voastră. Poate fi un nou hobby, un nou prieten sau chiar o job nou.

Așa cum spune și Hector Garcia și Francesc Miralles în cartea lor intitulată Ikigai, pentru a ne găsi  propriul nostru ikigai, trebuie să urmăm cele  zece reguli de bază:

  1. Fii mereu activ și nu te pensiona niciodată

Atâta timp cât ai un scop în viață, corpul tău va continuă să funcționeze.  Pensionarea nu este o vârstă, ci este o mentalitate.

  1. Privește lucrurile cu calm

Nu uita că viața nu este o cursă.  Aveți răbdare și învățați să faceți lucrurile cu pași mici .

  1. Nu mânca pe săturate

Nu vă umpleți stomacul la maximum. Mâncați  întotdeauna  cu 20% mai puțîn decât ceea ce vă cere corpul. Nu uitați : Mai puțin este mai mult.

  1. Înconjoară-te de prieteni buni

Nu doar că îți înveselesc viața, dar îți oferă și un umăr pe care să te sprijini la nevoie, Așadar în loc să stai singur mai bine întâlnește-te cu vechii prieteni și chiar fă-ți alții noi.

  1. Fii în formă pentru următoarea ta aniversare

Corpul tău este că o mașină ce are nevoie de întreținere zilnică. Așadar, faceți  sport cât  mai des , mai ales că mișcarea eliberează  serotonină , așa numitul  hormon al  fericirii.

  1. Zâmbește

Bucură-te de tot ce te înconjoară. Apreciază tot ceea ce vezi și mai ales  zâmbește sincer cât de des poți. Deoarece vei trimite astfel  vibrații bune receptorului tău, dar și propriului creier.

  1. Reconectează-te la natură

Puteți merge la o plimbare în parc, la munte sau orice altceva care vă permite să vă delectați cu natura.

  1. Fii recunoscător

Spuneți mulțumesc  cât de des puteți, Pentru aerul pe care îl respirați, pentru familie, pentru mâncarea ce o consumați  sau orice altceva ce vă înveselește ziua și vă  face fericiți.

  1. Trăiește clipa

Suntem atât de grăbiți tot timpul, să facem cât mai multe lucruri, fără măcar să ne oprim o clipă din agitația noastră și să ne bucurăm , să admirăm, să respirăm. Nu uita că viața este scurtă, trăiește-o din plin.

  1. Urmează-ți Ikigai-ul

Odată cu urmarea celor 9 pași de mai sus, îți vei găsi talentul unic din interiorul tău și pe care nimeni altcineva nu îl mai are.

Ikigai nu este o sarcină, este orice și tot ceea ce vă oferă satisfacție și plăcere.

Și odată ce l-ai găsit urmează-l și practică-l zilnic.

 

LASĂ UN COMENTARIU
508 vizualizări