fbpx

În India, Ayurveda este considerată o formă de îngrijire medicală, egală cu medicina convențională occidentală și medicina homeopată.

Ayurveda înseamnă „știință vieții” (ayus: viață lungă, veda: știință). Așa cum îi spune numele, reprezintă un domeniu amplu despre sănătate și viață. Reprezintă cel mai vechi și complex sistem medical indian, care a influențat de-a lungul timpului toate formele de medicină.

Ayurveda este strâns legată de principiile sănătoase de viață, prevenția bolilor și identificarea cauzelor subtile ale acestora.

Spre deosebire de sistemele medicinii moderne, Ayurveda reprezintă un concept de viață care își propune nu doar să vindece afecțiuni, ci încearcă să găsească un răspuns complet la întrebarea privind sensul vieții, aducând în același timp, omul în armonie cu natura.

Cauza apariției bolilor, din perspectiva Ayurvedică

Fiecare om este înzestrat de natură cu o cantitate de voință, cu scopul de a distinge între convenabil și incomod, între sănătos și dăunător. Corpul uman ne oferă toate răspunsurile necesare sub formă de semnale, pe care noi le ascultăm mai mult sau mai puțin.

Ayurveda consideră că obiceiurile și comportamentul unui om normal sunt determinate de dorințele sale subtile și care sunt prezente în creier. Astfel programat, creierul insistă de obicei la împlinirea lor, în ciuda deteriorării fizice a corpului, și ca atare de multe ori folosește organismul pentru a realiza dorințele transmise.

Prin urmare, cele mai multe boli vin în primul rând mental, înainte că acestea să se manifeste în planul fizic. Ele iau naștere în mintea noastră agitată, care este plină de idei greșite. Mintea își dorește totul, mai puțin sănătate.

Care sunt principiile pe care se bazează Ayurveda?

Conform credințelor ayurvedice, la fel cum toată lumea are o amprentă unică, fiecare persoană are un model distinct de energie, o combinație specifică de caracteristici fizice, mentale și emoționale.

În Ayurveda, totul este compus din cinci elemente: pământ, apă, foc, aer și spațiu – inclusiv alimentele pe care le consumăm. Un rol central în învățătura ayurvedică referitoare la sănătate și alimentație, îl joacă cele trei energii numite ‘Doshas’, care influențează corpul uman.

Cele trei energii sunt:

  • Vata – este energia care controlează funcțiile corporale asociate cu mișcarea, inclusiv circulația sângelui, respirația și bătăile inimii. Când energia Vata este echilibrată, există creativitate și vitalitate. Fără echilibru, Vata produce frică și anxietate. Indivizii Vata sunt slabi, delicați, agitați și predispuși la tulburări de somn. Ei au nevoie de mese calde, regulate și multe lichide. De asemenea, se recomandă evitarea preparatelor foarte condimentate.
  • Pitta – este energia care controlează sistemele metabolice ale corpului, inclusiv digestia. În echilibru, Pitta duce la mulțumire și inteligență. Fără echilibru, Pitta poate provoca ulcer și poate stârni furia. Indivizii Pitta sunt firi mai sensibile, cu o predispoziție pentru bolile de piele. Li se recomandă atenție sporită privind consumul de alcool și cafea și evitarea alimentelor puternic condimentate și uleioase. Au o toleranță sporită la alimentele dulci și amare.
  • Kapha – este energia care controlează puterea și imunitatea. Furnizează apă tuturor părților corpului, hidratează pielea și menține sistemul imunitar. În echilibru, Kapha este exprimată ca iubire și iertare. Fără echilibru, Kapha duce la nesiguranță și invidie. Indivizii Kapha au structuri puternice. Ei iubesc alimentele condimentate, sunt gurmanzi, au o digestie mai lentă și nu sunt mari amatori de mișcare. Li se recomandă evitarea alimentelor grase, prăjite, a dulciurilor și a produselor lactate.

Așadar Ayurveda nu se concentrează doar asupra simptomelor, ci mai ales asupra cauzelor dezechilibrelor psihosomatice, care preced fiecare boală. Un simptom este privit ca un semnal de avertizare sau că există ceva în neregulă cu corpul nostru.

Astfel, în conformitate cu principiile stilului de viață sănătos, Ayurveda încearcă să restabilească starea naturală a armoniei în corpul uman, care se manifestă prin sănătate fizică și mentală.

 

LASĂ UN COMENTARIU
60 vizualizări