fbpx

Cu un an în urmă, când a început pandemia, și stilul nostru de viață, a fost dat cu totul peste cap, când sălile de sport au fost închise, când a trebuit să lucrăm 100% de acasă, și când am fost nevoiți să ne mișcăm din ce în ce mai puțin, fiind izolați în propriile case, cei mai mulți dintre noi s-au refugiat în bucătărie sau în fața televizorului. Încetul cu încetul am început să experimentăm rețete culinare iar unii dintre noi chiar am descoperit că avem talent în arta culinară.

Alții însă, au continuat să-și facă antrenamentele de acasă, dar cu timpul, și entuziasmul lor a dispărut. Cum toată această perioada ,,statică,, s-a prelungit de la o lună la alta, cei mai mulți au devenit între timp foarte prietenoși cu frigiderul, fiind din ce în ce mai puțin atenți la ce și cât consumă. Așa încât acum, când lucrurile par ușor să revină la normal, ne-am dat seama că toată acesta perioadă, care ne-a scos din zona de confort, de fapt ne-a făcut atât de confortabili, încât cei mai mulți dintre noi luptă acum cu acele câteva kilograme acumulate în această perioadă.

Iar partea cea mai grea în lupta cu pierderea kilogramelor acumulate pe timpul pandemiei, nu este neapărat o alimentație corectă sau reînceperea antrenamentelor, ci mai degrabă este lipsa de motivație care să ducă la acțiunile ce ne-ar ajuta să ajungem din nou la greutatea dorită.

Iată câțiva pași simpli care să te ajute să îți păstrezi motivația de a pierde kilogramele în plus și să rămâi fit.

1. Eliminarea motivației extrinsece

În zilele noastre, social media este tot mai prezentă în viața noastră, și tot mai mult suntem invadați de vedete și persoane publice cunoscute sau mai puțin cunoscute, care se promovează prin felul în care arată. Și cu siguranță cei mai mulți dintre noi și-au ales deja un astfel de personaj pe care-l urmărim constant pe facebook, pe instagram sau alte canale de socializare. De cele mai multe ori ne propunem să obținem un corp cu dimensiuni cât mai aproape de ceea ce se promovează, fără însă să ținem cont de faptul că fiecare este genetic diferit. Așadar, motivația extrinsecă este atunci când suntem motivați doar de factori externi, în atingerea obiectivului nostru, fără să ținem cont de dorințele noastre în realitate, lăsându-ne ghidați doar de ceea ce se promovează.

2. Cultivarea motivației intrinsece

Aș spune că motivația intrinsecă este chiar secretul care ne poate ajuta să ajungem în timp la cea mai bună versiune a noastră, prin păstrarea obiceiurilor sănătoase pe termen lung. În primul rând trebuie să fii sinceră cu tine și să încerci să identifici motivele pentru care nu reușești să pierzi în greutate. Poate ar trebui să începi să gătești mai mult acasă în loc să mănânci tot timpul în oraș. Sau poate ar trebui să acorzi mai mult timp când mănânci, și să nu mai servești tot timpul masa pe grabă. Atâta timp cât toate aceste motive sunt valide și nu te vei concentra doar pe motivația extrinsecă, punând presiune asupra ta prin toate acele imagini cu corpuri perfecte care le vezi postate pe canalele de socializare, atunci călătoria ta în drumul spre pierderea în greutate va fi de scurtă durata, și plină de compasiune. Aceștia sunt factori pentru o motivație sănătoasă care să te ajute să pierzi în greutate. Susține-te cu gânduri pozitive, cu iubire, și încredere că poți să ajungi acolo unde îți propui.

3. Setează-ți așteptări realiste 

Obiceiurile nesănătoase în ceea ce privește alimentația și sedentarismul nu pot fi schimbate peste noapte. Trebuie să începi treptat, așa încât corpul și mintea ta să înțeleagă ce se întâmplă, să aibă timp să se adapteze. Dacă îți fixezi încă de la început așteptări de neatins, atunci cu siguranță nu vei reuși. Mai mult decât atât, îți vei pierde încă de la început motivația de a continua. De aceea este recomandat să începi cu pași mici. De exemplu în loc să-ți propui să te trezești în fiecare zi de la ora 7h00, în condițiile în care tu în mod normal nu ești o persoană matinală, mai bine îți fixezi să te antrenezi pe timpul zilei, timp de 3-4 ori pe săptămână. Unul din motivele pentru care ne pierdem motivația atunci când alegem să ținem o dietă și să slăbim câteva kilograme, este faptul că ne fixăm obiective mult prea mari, în loc să stabilim câteva obiective mai mici dar realiste și care să poată fi ușor de îndeplinit.

4. Rămâneți dedicați deciziilor voastre

Fiți constanți și focusați pe deciziile pe care le luați. Nu vă ajută cu nimic dacă într-o zi aveți un comportament sănătos în ceea ce privește alimentația și mișcarea, iar în următoarele trei zile, reveniți la vechile obiceiuri. Cu fiecare pas pe care îl faceți în călătoria spre pierderea în greutate, vă puteți premia fie cu o plimbare relaxantă prin parc, fie cu un prânz light în oraș cu prietenii.

Se spune că formarea unui nou obicei durează 21 de zile, iar implementarea lui în viața noastră de zi cu zi, poate dura până la 66 de zile. Așadar este nevoie de răbdare, de concentrare, de voință și mai ales de înțelegere, că nu putem schimba totul peste noapte. Într-un final, indiferent de măsurile unui corp perfect, promovate de mass media, câteva kilograme în plus în jurul coapselor, fac parte din exepriența umană și cel mai important este să știm să ne păstrăm motivația atunci când ne fixăm un obiectiv, indiferent care ar fi acesta.

LASĂ UN COMENTARIU
68 vizualizări