fbpx

Pentru mulți dintre noi, un pahar de vin este poate una dintre cele mai simple plăceri ale vieții. Nu trebuie să existe un motiv anume pentru a vă răsfăța, însă nimic nu este mai relaxant și mai plăcut decât să vă bucurați de un pahar rece de vin, fie el alb, roze sau negru, într-o zi fierbinte de vară, indiferent că îl savurați singur sau împreună cu prietenii.

În timp ce, cei mai mulți dintre noi consumă un vin presupunând că paharul lor preferat de Cabernet nu implică altceva decât fructe, de fapt nu este chiar așa. În realitate în vinul dumneavoastră există și unele componente ascunse în procesul de vinificație, care implică produse de origine animală.

Printre cel mai des întâlnite produse de origine animală folosite în vinificație se pot enumera:

  1. Albușul de ou – este utilizat pentru a elimina tainurile dure din vin.
  2. Laptele – este utilizat pentru îndepărtarea fenolilor din vinul roșu sau alb.
  3. Gelatina derivată din pește – este folosită pentru claritatea vinurilor albe.

Prin urmare utilizarea oricăruia dintre aceste produse face ca un pahar de vin să nu fie numit neăparat și vegan.

Deși poate părea ușor ca produsele pe bază de plante să fie folosite în locul celor de origine animală, produsele pe care vinicultorii le pot folosi în vinificație sunt limitate la o listă de produse aprobate și validate, ceea ce face întregul proces mai ușor de spus, decât de făcut.

Vestea bună este că recent, au apărut mai multe produse pe piață care sunt derivate din plante și care pot fi utilizate în moduri similare cu cele de origine animale. Folosirea acestor produse din plante, face astfel ca anumite vinuri să fie vegane, venind astfel în sprijinul veganilor, consumatori de vin de pretutindeni.

Mai nou, apar mereu produse noi pe bază de plante oferind astfel vinificatorilor mai multe instrumente pentru a înlocui produsele de origine animală din vin cu produse derivate din plante.

Pentru un consumator, este dificil să știe ce produse au fost folosite pentru a se face un vin bun, de calitate, deoarece rareori apar în totalitate ingridientele folosite, pe eticheta de vin. De obicei, cel mai bun mod de a afla dacă un vin este vegan au nu, se recomandă să consultați site-ul sau fișa informativă a vinăriei respective.

Cu toate acestea, este important să rețineți că acești agenți de „finisare”, fie că provin din animale sau din plante, nu devin parte a compoziției vinului. Odată adăugate, aceste produse sunt filtrate din vin, astfel că până la îmbutelierea vinului, vor mai exista doar urme foarte mici din aceste produse.

 

LASĂ UN COMENTARIU
48 vizualizări