fbpx

Pentru amatorii de munte dar și pentru iubitorii de mișcare, drumeţiile montane reprezintă o formă de mişcare fizică minunată deoarece pe lângă efortul depus, sunt implicate mai multe categorii de muşchi din toate zonele corpului. În plus te poți delecta cu peisaje de vis, cu aer curat și oxigen proaspăt, dar și sunetul liniştitor al naturii.

Și pentru că această activitate fizică nu se poate face în orice perioadă a anului, mai ales dacă nu aveți prea multă experiență cu muntele, anotimpul de vară este cel mai bun moment să dați o fugă până la munte, să alegeți un traseu mai dificil sau mai ușor, în funcție de starea voastră fizică, și să faceți o excursie de câteva ore pe munte sau chiar zile dacă sunteți pregătiți să înnoptați la cort.

Pentru o evadare la munte ai nevoie în primul rând de bunăvoința și de ceva energie, mai ales dacă alegi un traseu cu o înclinație mai mare, deci mai mult de urcat. Dar chiar și așa, mișcarea pe munte nu se compară cu cea de la sala de sport, deoarece la munte faci mișcare în timp ce stai la aer curat, te relaxezi admirând peisajul, te bucuri de timpul liber și respiri aer proaspăt numai bun să te încarci cu energie.

Un alt aspect de care trebuie ținut cont atunci când alegeți această modalitate de mișcare este să aveți în vedere și alegerea unui echipament adecvat. Dacă atunci când mergeți la mare este suficient să aveți cu voi unu-două tricouri și costumul de baie, pe munte lucrurile stau un pic altfel. În funcție de tipul de activitate, de sezon, de altitudine, de previziunile meteo dar și de durata excursiei, echipamentul trebuie adaptat. Însă cel mai important. nu uitați să va achiziționați o pereche de bocanci adecvați  anotimpului în care mergeți pe munte, să aveți un tricou sau chiar două, de schimb cu voi, și un polar pentru momentul când ajungeți în vârful muntelui.

De asemeni în timpul urcatului pe munte puteți arde de la 300 calorii/ora până la 800 calorii/ora , în funcție  de greutatea fiecăruia și mai ales de gradul de înclinare a terenului pe care urcați. Un traseu mediu spre abrupt, presupune un teren cu o înclinație între 6-15%. În schimb o înclinare de 35 grade înseamnă o pantă abruptă, care presupune un efort mai mare şi automat mult mai multe calorii arse pe traseu.

Cum ne ajută urcatul pe munte

Despre drumețiile pe munte putem vorbi numai despre beneficii, deoarece mișcarea în aer liber nu poate decât să ne ajute mintea, sufletul și corpul.

1. Pierdere în greutate

Pentru că drumeţiile pe munte presupun arderea a numeroase calorii, unul dintre principalele beneficii ale acestui tip de mișcare este scăderea în greutate, mai ales dacă sunt asociate cu o dietă adecvată şi un mod de viaţă echilibrat.

2. Reduce riscul diverselor probleme de sănătate

Acest tip de mișcare cardio poate reduce nivelul de colesterol, poate controla sau preveni hipertensiunea, ajutând astfel în lupta cu obezitatea și diabetul, sau diverse probleme cardiace.

3. Mobilitate mai bună a oaselor și articulațiilor

Drumețiile te ajută să îți dezvolți mușchii, să îți întărești oasele, și în felul acesta osteoporoza poate fi ținută la distanță.

4. Respiri mai bine

Deplasarea pe munte ajută funcția respiratorie prin calitatea aerului respirabil și în felul acesta plămânii rămân mai sănătoși, evitând pneumonia, bronșita și alte boli pulmonare.

5. Te scapă de depresie

Este științific demonstrat că deplasările în natură ne ajută la eliminarea gândurilor negative și anxioase. Cu siguranță atunci când ajungi în vârf de munte sau la un popas pe traseu, cu o panorama incredibilă în jurul tău, este imposibil să nu te simți bine psihic datorită  energiei mentale acumulată dar și mândria față de propria persoană că ai reușit să treci peste obstacole, peste efortul fizic, să-ți depășești limitele și să ajungi unde ți-ai propus, în vârf de munte.

Așadar te invităm să urci mai des pe munte, pentru că această formă de mișcare în aer liber îți ajută mintea, sufletul și corpul, îți oferă energie, curaj și încredere că poți să faci orice îți propui în viață.

 

LASĂ UN COMENTARIU
48 vizualizări