fbpx

Dispretuiți legumele? Gândul de a mânca broccoli, sparanghel, ciuperci sau morcovi ți se pare îngrozitor ? Sau nu știi cum să ai o dietă cât mai echilibrată din proteine și vitamine ?

Faptul că nu-ți plac legumele este probabil și cel mai mare motiv pentru care cei mai mulți renunță la o dietă chiar înainte să înceapă.

Da, știi că legumele sunt importante, au o mulțime de vitamine și minerale de care organismul nostru are nevoie, pentru a ne menține sănătatea. Dar pur și simplu nu poți trece peste gustul lor.

Nu este sfârșitul lumii dacă nu-ți plac legumele, dar ele sunt piesa de rezistență a sănătății atunci când vine vorba de o dietă echilibrată, de o digestie sănătoasă, de păstrarea greutății, de longevitate și prevenirea bolilor.

Cu siguranță nu vei putea cu un singur pas să  faci trecera de la ,,veggie hater,, la ,,veggie fan,, dar cu câteva schimbări mentale simple și câteva sfaturi utile în bucătărie, vei reuși cu siguranță să devii un fan al legumelor.

Unii dintre noi nu și-au dezvoltat niciodată gustul pentru leguminoase – mai ales pentru legumele amare, cum ar fi broccoli, varză de Bruxelles, rucola sau varză. În timp ce opțiunile mai dulci precum morcov, porumb, ardei gras, mazăre sau sfeclă roșie sunt mult mai tolerabile.

Această aversiune vegetală poate fi de fapt cauzată de așa zisă genă a gustului – TAS2R38 mai exact.

Vestea bună este că papilele gustative se regenerează la fiecare 1-2 săptămâni.

Faceți un exepriment timp de 2 săptămâni și încercați să nu mâncati dulciuri sau alimente sărate, apoi introduceți legume care nu v-au plăcut până acum. S-ar putea să fiți surprins de nouă dvs. percepție gustativă.

Mâncarea este un comportament ce trebuie învățat. Trebuie să vedem, să simțim, să mirosim, să gustăm un aliment nou de 10 până la 15 ori înainte să-l mâncăm și să ne bucurăm cu adevărat de acesta.

Încercați să va păcăliți papilele gustative

1. Alegeți un fel de mâncare care vă place deja și adăugați cantități mici de legume în ea.

Când preparați un Smoothies puteți să adăugați spanac sau kale pe lângă banane.

Când  faceți o omletă – adăugați ciuperci, sparanghel, roșii sau orice altă legumă care vă inspiră.

2. În locul alimentelor folosite în mod tradițional, încercați să utilizați legume.

De exemplu în loc de paste sau tăiței tradiționali preparați „tăiței de dovlecei” folosind un cojitor de legume pentru a tăia felii subțiri bucățile de dovlecel.

Deasemenea puteți să înlocuiți și să preparați cartofii prăjiți cu aproape orice – morcovi, păstârnac, cartof dulce.

3. Alegeți diverse variante de gătit

Gătiți legume la abur – este cel mai bun mod de a reține nutrienții din legume.

Coaceți, prăjiți, sau preparați la grătar – este ușor și gustos, iar legumele se caramelizează și astfel devin dulci.

Gătitul legumelor în ulei de măsline, ulei de cocos sau unt este de asemenea o opțiune sănătoasă și adaugă un plus de aromă.

Avantajele consumului de legume

1. Legumele oferă un bagaj nutrient  important pentru aportul dvs. caloric

Legumele oferă fibre, grăsimi sănătoase, proteine, carbohidrați de calitate, vitamine, minerale și alți fitonutrienți de care organismul are mare nevoie.

2. Cercetările în științe nutriționale au constatat că consumul de legume favorizează sățietatea, rezultând astfel mai puține calorii totale consumate.

Astfel salatele mari sau supa de legume vă pot ajuta să vă simțiți mai plini, chiar dacă mâncați mai puține calorii.

3. Fructele și legumele te pot ajuta să-ți păstrezi greutatea constantă.

Atunci când vine vorba de a te simți plin și de a pierde în greutate, consumul de fibre suficient poate ajuta la simplificarea acestui lucru.

Fibra este porțiunea nedigerabilă a plantelor și durează mai mult timp pentru a se deplasa prin sistemul digestiv, ceea ce poate promova acel „sentiment de plin”.

Cantitatea recomandată de fibre pe zi este de 25-38 grame. Însă din cauza consumului excesiv de alimente ambalate, procesate, lipsite de fibre, media zilnică consumată este aproximativ de 15 grame/zi.

Există atât de multe tipuri și modalități de a le pregăti, de a le ascunde  sau de a le găti încât este imposibil ca legumele să nu fie niciodată mâncarea ta preferată. Important este să apreciezi importanța lor într-o dietă echilibrată și să știi că organismul tău te va iubi pentru că le-ai mâncat.

Așa că alegeți o idee de preparare sau un beneficiu din lista de mai sus și introduceți și legumele în număr cât mai mare în alimentația voastră.

 

 

LASĂ UN COMENTARIU
68 vizualizări