fbpx

Este ușor să obții lucrurile care te fac fericit și totodată dificil să obții lucrurile care nu sunt necesare fericirii. Versiunile de lux ale unor produse de baza precum o mașină scumpă , o casă de vacanță într-un loc exotic, o pereche de pantofi de la un brand foarte renumit, etc. necesită timp și bani nu doar că să le obții dar și ca să le întreții.

Este adevărat că toate aceste lucruri ne provoacă plăcere (cui nu i-ar plăcea), însă este foarte important să nu devenim dependenți de ele. Dacă suntem lacomi și vrem mai mult decât ne trebuie, atunci șansele noastre de a fi fericiți încep să scadă. Dacă tânjim doar după obiecte luxoase, după lucruri materiale de care nu avem neapărat nevoie, atunci ne va fi din ce în ce mai greu să fim fericiți, să ne satisfacem dorințele. Nicio pereche de pantofi , nicio geantă  foarte scumpă, nu va fi îndeajuns de perfectă, nicio mașină nu va fi destul de rapidă, nicio casă nu va fi suficient de mare, și mereu  ne vom dori  mai mult și mai mult, uitând astfel să ne bucurăm de ceea ce avem deja.

Mereu  ne vom dori mai mult și mai mult, deoarece plăcerea produsă de orice obiect material, scade pe măsură ce ne obișnuim cu el, și odată familiarizați cu acel produs începem să nu-l mai percepem că fiind frumos. De exemplu achiziționarea  mașinii mult dorite ne dă o satisfacție deosebită la început, dar mai devreme sau mai târziu va fi la fel de puțin interesantă ca și  vechea mașină, avută înainte. Și astfel începem să ne gândim deja la următoarea mașină care să fie a noastră, și facem din aceasta, mașina visurilor noastre.

Șirul dorințelor este nesfârșit, și astfel suntem prinși în acest cerc vicios al consumului care ne obligă să cumpărăm produse cât mai extravagante, pentru a ne menține constant nivelul de satisfacție.

Pe măsură ce timpul trece tot mai repede, apare acel moment când satisfacția se tranformă în indiferență și apoi în nemulțumire, iar la final în neliniște. Și când obținem lucrul dorit, ne întrebăm : De ce nu suntem totuși fericiți, dacă am obținut ceea ce ne-am dorit ?

Este clar dovedit că produsele de lux, obiectele materiale în general, nu ne mulțumesc cu adevărat, întrucât ne satisfac dorințele doar pentru o perioadă scurtă de timp. Deci, secretul fericirii ar fi să ajungem în acea stare de împăcare în care nu am mai avea nevoie să ne satisfacem nicio plăcere, nu am mai simți nevoia să ne împlinim nicio dorință, și să fim  fericiți cu ceea ce avem deja.

De cele mai multe ori începem să căutăm plăcerea atunci când suferim. Când ne decidem asupra anumitor dorințe, nu judecăm în funcție de dorința în sine, ci în funcție de ce anume este bun în viața noastră. Însă, cu o minte limpede și sănătoasă, vom descoperi că lucrurile simple pot aduce aceeași satisfacție sau chiar mai mult, decât obiectele scumpe.

Și odată obișnuiți așa, vom trăi chiar mai bine și vom fi mai fericiți, pentru că vom putea aprecia mai mult lucrurile scumpe, atunci când le vom obține și dacă le vom obține.

LASĂ UN COMENTARIU
56 vizualizări