fbpx

Începând cu secolul XX, termenul de Mindfulness este tot mai des întâlnit în jurul nostru. Thich Nah, profesor vietnamez de renume mondial este cel care a adus ideea de mindfulness și meditație în occident ; însă responsabil pentru introducerea Mindfuless în lumea științifică este biologul Kabat Jon. El explică conceptul de Mindfulness, că fiind capacitatea de a acorda atenție într-o manieră specifică, fără a judeca experiența și rămânând conștient pe momentul prezent.

Dar oare câți dintre noi știm cu adevărat ce este de fapt  Mindfulness? Ce presupune mai exact să fim Mindfulness? Cum ar trebui să ne dăm seama că suntem Mindfulness și nu suntem Mindlessness ?

 

Originile Mindfulness

Deși conceptul de Mindfulness vine din Vest, aceasta este o practică străveche cu originile înrădăcinate atât în tradiția budistă cât și în cea hindusă. Hindușii au practicat de asemenea o serie de meditații care implicau Mindfulness; contribuția lor majoră la practica  Mindfulness fiind Yoga.

Originile Mindfulness pot fi identificate în tradiția budistă cu mai bine de 2500 de ani în urmă. Și deși își are originile în religia budistă, practică Mindfulness nu are nicio apartenența religioasă. De fapt Mindfulness poate fi practicat de către oricine și de orice religie. La fel ca și Yoga, practica nu impune participanților săi nicio religie sau credință.

 

Ce este Mindfulness?

În teorie se spune că Mindfulness este o stare conștientă activă, în care persoana care alege să fie Mindfulness, este conștientă de contextul și de conținutul informației. Este o stare de deschidere la nou, în care individul construiește activ categorii și distincții.

Mindfulness este să ne amintim să fim prezenți în acest moment, să învățăm să ne raportăm la gândurile și sentimentele noastre într-un mod care merge împotriva graniței condiționării noastre. Este conștientizarea și abordarea vieții care rezultă din acordarea atenției intenționate, pe deplin prezente, cu curiozitate și compasiune.

 

 

Ce este Mindlessness?

În schimb Mindlessness este o stare caracterizată de o prea mare încredere în categorii și distincții dobândite în trecut, în care individul este dependent de context și prin urmare imun la aspectele mai noi ale unei situații. Mindlessness -ul este prezent pretutindeni. Și cel mai probabil toate problemele noastre personale și interpersonale, profesionale și sociale își au direct sau indirect, sursa în mindlessness.

Tendința de a ne face griji despre mai multe lucruri deodată interferează cu abilitatea noastră de a ne focusa pe momentul prezent.

Atenția conștientă necesită un angajament față de practica obișnuită. Dacă nu există niciun angajament, atunci mintea poate fi ușor readusă la vechile sale obiceiuri. Viața modernă deține atât de multe distrageri și ne bombardează cu atât de multe informații, încât poate duce mintea în eroare cu ușurință. Jon Kabat-Zinn, cel care a fost pionierul Mindfuness, spunea: „A-ți petrece timpul practicând meditația în fiecare zi este că și cum te hrăneșți în fiecare zi.”

Acest lucru este valabil mai ales atunci când începeți să practicați pentru prima dată. Nu poți schimba peste noapte modul tău de gândire. Ceea ce este cu adevărat important pentru început este să exersezi zilnic și în mod regulat.

Cu timpul, devine mult mai ușor să fii atent conștient, iar mindfulness-ul va deveni un mod de viață. Practica regulată este încă importantă, dar devine mai puțin critică, decât este la început. Devine mai ușor să îți aduci atenția în viața de zi cu zi și să o aplici la sarcini simple precum spălarea vaselor sau spălarea dinților, ori condusul până la birou. Odată ce beneficiile încep să prindă viață, a face timp pentru a practica în fiecare zi nu este cu adevărat o problemă; devine doar ceva ce faci pur și simplu, deoarece beneficiile sunt multiple.

 

 

Funcționăm pe comanda de ,,pilot automat,, cea mai mare parte a timpului

Cu siguranță, de foarte multe ori în timpul unei discuții, ți s-a spus că ești prezent doar cu corpul nu și cu mintea. De cele mai multe ori tindem să funcționăm pe pilot automat, și astfel devenim lipsiți de rațiune, adică mindless.

De câte ori nu te-ai găsit parcând mașina, ca mai apoi să descoperi că nu ești capabil să oferi măcar un singur detaliu din timpul condusului cu mașina ? Sau de câte ori nu ai ieșit la o cafea, și după ceva timp îți dai seama că de fapt ții o ceașcă goală în mâna? Nu îți poți aminti nici măcar un detaliu despre momentul cand ai băut acea ceașcă de cafea. Noi executăm acțiuni și avem gânduri aleatorii, însă cel mai des nu suntem conștienți nici de acțiunile și nici de gândurile noastre.

Secolul XXI – stil de viață bazat pe stress

Secolul XXI este caracterizat printr-un stil de viață bazat pe stress, nerăbdare și incapacitatea de a ne relaxa în totalitate. De aceea noi vrem mereu să fim stimulați, deoarece mintea noastră tinde să aibă o atenție scurtă și un nivel mic de concentrare. Astfel de cele mai multe ori suntem inconștienți de ceea ce gândim.

Atenția este ceva normal; nu este nimic special, limitat la budiști, mistici, sau oameni de știință. Este un proces simplu, pe care orice ființă umană îl poate întreprinde. Este adevărat că Mindfulness nu este întotdeauna un lucru ușor de făcut. Mai ales dacă nu ați experimentat niciodată așa ceva înainte, sau dacă treceți prin momente tensionate, cu emoții puternice. Dar tehnicile necesare pentru a cultiva o atenție sporită sunt incredibil de simple și sunt disponibile gratuit pentru orice ființă umană. Și pe măsură ce timpul trece, mindfulness devine din ce în ce mai ușor de practicat. Cu timpul, a fi în momentul prezent devine la fel de obișnuit ca și starea noastră normală de distragere a atenției.

 

 

Practici de Meditație Mindfulness

Fiecare dintre noi are o sămânță a conștiinței. Și așa cum spune Thich Nhat :, Practica este cultivarea ei,,.

Meditația este un instrument practic, în care fiecare își poate observa experiențele interioare și exterioare, cu compasiune, acceptare și neutralitate. Practicile de meditație conștientă și regulate promovează calmul, stabilitatea interioară, precum și reducerea comportamentelor impulsive și reactive. Învățăm să ne dezlipim de fluxul zilnic de emoții, anxietate și stres, și să ne conectăm cu viața noastră și cu ceilalți, într-o manieră mult mai profundă și mai adâncă.

Printre cele mai utilizate practici de meditație putem menționa:

  1. Mindful Breathing – este o practică de meditație foarte simplă, însă foarte puternică, care ajută la dezvoltarea atenției. În această  formă de meditație individul acordă atenție 100% respirației sale. Scopul meditației prin respirație este de a aduce mintea în momentul prezent, și prin care nu facem altceva decât să inspirăm și să expirăm.
  2. Walking Meditation – prin această practică, individul învață să-și păstreze atenția concentrată pe experiența mersului. Meditația prin mișcare diferă de meditația prin respirație, deoarece în timpul respirației prin mers atenția este concentrată asupra mediului extern.

 

 

Beneficiile Meditației

Practicând meditația, vei fi capabil să lucrezi mai bine și să te bucuri de viață cu toate urcușurile și coborâșurile ei. De asemenea vei favoriza relații mai iubitoare cu cei dragi.

Vei învața să accepți și să recunoști ceea ce este mai degrabă decât ceea ce ar trebui sau nu ar trebui să fie. Schimbarea de conștientizare vă permite să duceți o viață mai împlinită de compasiune. Indiferent dacă cânți la un instrument, practici un sport sau asculți un concert, cu siguranță te vei bucura mai mult de ceea ce faci și în final o vei face mult mai bine.

Beneficiile potențiale ale mindfulness sunt imense și variate. Unii oameni pot beneficia mai mult de o conexiune mai mare cu corpul lor. Alții, de exemplu, beneficiază mai mult de învățarea cum să facă față gândurilor supărătoare.

Iată o listă cu beneficiile potențiale ale Mindfulness:

  1. Stimulează creativitatea și reduce depresia

–    Undele cerebrale sunt create datorită impulsurilor electronice dintre neuroni. Printre undele cerebrale activate, undele Alpha sunt asociate creativității și cu imaginația superioară. Aceste unde apar atunci când conștientizăm diferite stări de conștientizare, cum ar fi meditația mindfulness sau,,visarea cu ochii deschiși .,,

  1. Ajută la încetinirea  îmbătrânirii

–    Meditația regulată poate fi eficientă în inversarea efectelor de îmbătrânire, datorită efectului pozitiv asupra hipocampului. Studiile arată că persoanele care practică cu regularitate meditația, au un nivel mai mic de peroxid de lipide. Hormon cunoscut pentru accelerarea efectelor îmbătrânirii.

  1. Îmbunătățește calitatea somnului

–    Practicarea meditației ajută la eliminiarea efectelor insomniei, deoarece în timpul meditației mintea se atașează de o stare naturală de conștientizare și nu mai este agitată de circumstanțe externe.

  1. Îmbunătățește respirația

–    Unul din beneficiile fundamentale ale respirației este creșterea conștientizării și focusul asupra respirației. În momentele de stres, panică și anxietate, respirația tinde să devină superficială și rapidă. Uneori uităm chiar să respirăm pentru câteva momente. Astfel meditația ajută la reducerea stresului și favorizeză respirația atentă.

  1. Ajută la îmbunătățirea sănătății și creșterea imunității

–    Nivelurile ridicate de stres de zi cu zi, duc la uscarea pielii, apariția acneei, căderea părului, etc. Acest lucru se datorează faptului că secreția constantă de cortizol duce la devierea altor nutrienți precum oxigenul. Experții comunica că beneficiile generale ale meditației duc la eliminarea toxinelor și ajută astfel corpul să atingă o strălucire naturală.

 

 

Practică Meditația Mindfulness cu Montalive

Montalive este un site/blog unde poți găsi combinația perfectă între mișcare, meditație și multe articole care să te ajute să înțelegi mai bine de ce este atât de important să ai grijă de corpul tău fizic și psihic.

De asemenea tot pe site-ul Montalive poți găsi și rubrica Podcast despre meditație. Aici poți asculta unul din podcast-urile oferite gratuit, despre meditație ghidată, așa încât să înțelegi mai bine pașii ce trebuie făcuți pentru a ajunge la conștientizarea atenției.

Podcast-urile despre meditație, sunt pentru oricine, indiferent de sex, vârstă si religie. Ele pot fi ascultate oricând și direct din aplicația Spotify.

 

Fondatorii Montalive

Cătălina:

Instructor Yoga – Hatha Yoga – Certified 200Hr Yoga Alliance, Rishikesh India.

Instructor Pilates la saltea și Pilates Reformer: Certified– Move On și MasterClass România.

Mindfulness Coach – Certified 100Hours training Course, Goa India.

Life Coaching – Certified New Skills Academy

Persoana care scrie articolele publicate pe Blog-ul Mindfulness de pe site-ul www.montalive.com.

 

Roxana:

Este persoana care aduce bucurie și culoare site-ului www.montalive.com, prin articolele publicate pe site.

Tot ea aduce motivație prin Rubrica ,, Gândurile săptămânii,, de pe Blog-ul Lifestyle Montalive.

Și nu în ultimul rând, cu ajutorul ei descoperim cum să ne calmăm mintea și gândurile prin Podcast-urile de meditație, oferite gratuit pe site-ul Montalive.

 

Ți-a plăcut sau ți-a fost util acest articol? Scrie-ne părerea ta mai jos.

LASĂ UN COMENTARIU
96 vizualizări