fbpx

Se spune că interacțiunea dintre neuroni și creier stă la baza gândurilor, a sentimentelor și emoțiilor.

Undele cerebrale, sunt create datorită impulsurilor electronice dintre neuroni. În timp ce există diferite tipuri de unde cerebrale, undele alpha sunt asociate cu creativitatea și imaginația superioară. Prin urmare sintagma ,, unda creierului,, se referă la o idee inteligentă sau genială. Undele alpha sunt cunoscute pentru a fi produse atunci când conștientizăm diferite stări cum ar fi conștiența mindfulness, meditația sau visarea cu ochii deschiși, mai ales atunci când creierul este într -o stare de repaus.

Meditația este cunoscută și pentru îmbunătățirea capacității cognitive a creierului, iar efectele rămân cu practicantul toată ziua. Un studiu realizat de cercetători afiliați la Harvard, indică o corelație certă între meditație și schimbările pozitive în materia cenușie a creierului.

Imagistica prin rezonanță magnetică RMN a arătat că după 8 săptămâni de meditație regulată, creierul are o substanță cenușie mai densă în zona hipocampului. Hipocampul este responsabil de controlul conștiinței de sine, de memoria de învățare, de compasiune, de reflecție. Meditația ajută la inversarea efectelor îmbătrânirii. Pierderea materiei cenușii este de obicei asociată cu îmbătrânirea. Acesta este motivul pentru care facultățile mentale precum memoria se deteriorează odată cu vârstă.

În plus meditația regulată ajută la diviziunea celulară, ce pare a fi eficientă în inversarea efectelor de îmbătrânire datorită efectului pozitiv asupra hipocampului. Studiile asupra domeniului din medicina psihosomatică (medicină minte-corp) arată că persoanele care practică cu regularitate meditația, experimentează niveluri mai mici de peroxid de lipide – hormon cunoscut pentru a accelera efectele îmbătrânirii.

Conform studiilor de cercetare realizate de câștigatoarea Premiului Nobel, Elizabeth Blackburn, meditația obișnuită este capabilă să încetinească scurtarea telomerilor rezultând astfel următoarele avantaje :

– Gândire mai optimistă

– Claritatea mentală îmbunătățită

– Longevitate

– Conștiință sporită

– Abilitate cognitivă mai bună.

 În plus este dovedit științific că meditația stimulează creativitatea și reduce depresia.

LASĂ UN COMENTARIU
132 vizualizări