fbpx

Sezonul rece aduce multă bucurie pentru cei care iubesc zăpada şi perioada sărbătorilor de iarnă, dar în acelaşi timp aduce şi o serie de neplăceri. Iar păstrarea unui stil de viață activ odată cu venirea sezonului rece, poate fi din ce în ce mai dificil pe măsură ce vremea devine din ce în ce mai întunecată și zilele mai scurte. Cu mai puțină lumină solară și timp disponibil pentru a petrece în aer liber, energia și motivația noastră devin din ce în ce mai puțin active.

În general în timpul lunilor de iarnă, mulți dezvoltă tulburări afective sezoniere care pot provoca mai multe simptome adverse, cum ar fi depresia, pierderea interesului pentru diverse activități, energie scăzută, lipsa somnului, modificări ale greutății, concentrare slabă. O modalitate excelentă de a combate aceste simptome este printr-un stil de viață echilibrat și activ!

Există totuși foarte multe lucruri pe care le putem face pentru a ne asigura că schimbarea bruscă de temperatură nu ne scoate din ritm.

1. Îmbrăcați-vă bine și ieșiți afară la mișcare

Mişcarea devine din ce în ce mai importantă pentru starea noastră de bine pe măsură ce înaintăm în vârstă. Chiar dacă nu e la fel de plăcut să ieși afară când temperatura începe să scadă, menținerea unui stil de viață activ este mult mai ușor de menținut atunci când continui să-ți practici activitățile tale preferate în aer liber. Cel mai bun moment pentru a practica activități în aer liber în sezonul rece este de obicei în mijlocul zilei, când soarele este mult mai putenic.Fie că ieşi la alergat, ori mergi la o plimbare rapidă, o plimbare cu bicicleta sau un jogging, soarele și aerul proaspăt vă vor ajuta să vă încărcați cu energie și să reduceți stresul. Așa că haideţi să facem zilnic un pic de mişcare.

 2. Consumați alimente sănătoase care vă mențin în formă

În general, în sezonul rece este recomandat să consumați ceva mai multe calorii pentru a ajuta corpul să mențină o temperatură constantă. Atenție însă, acest lucru nu înseamnă și o permisiune de a vă îngrașa. Puteți consuma mâncăruri bogate în grăsimi sănătoase precum somon, avocado, carne roșie. O dietă variată, bogată în fructe şi legume, în probiotice şi prebiotice, ne va putea susţine sănătatea pe termen lung. În acest sens, ajută de asemenea şi evitarea alcoolului şi a fumatului.

3. Încearcă să ai un somn de calitate şi evită stresul

Odihna şi relaxarea sunt aspecte esenţiale de care merită să ne ocupăm pentru a avea un sistem imunitar sănătos.
Studiile efectuate indică un răspuns scăzut al leucocitelor la atacul agenţilor patogeni în cazul persoanelor care dorm mai puţin de 6 ore pe noapte, aşa că ar fi bine să ne odihnim suficient şi să adaugăm în rutina zilnică activităţi relaxante şi care ne fac plăcere.

4. Continuă să te antrenezi de acasă

În caz că vremea nu ne permite să stăm prea mult în aer liber, avem însă opțiunea de a ne continua antrenamentele de acasă. Există atât de multe site-uri și clase online, încât sigur avem de unde alege.

Un antrenament rapid, zilnic, este o modalitate uimitoare de a vă menține în formă, de a rămâne activ și de a vă stimula starea de spirit în sezonul rece. Pentru a fi și mai interactiv, puteți să invitați și ceilalți membri ai familiei și să faceți o sesiune de mișcare în grup.

5. Învățați să practicați un sport de iarnă

Există atât de multe sporturi de iarnă grozave din care să alegi, și care îți pun sângele și adrenalină în mișcare.

Provocați-vă să încercați ceva nou și chiar luați o lecție de snowboard sau schi, ori poate chiar un curs de patinaj. Sporturile de iarnă sunt distractive și ai șansa chiar de a arde câteva calorii în plus.

 6. Soare şi Vitamina C

Pe lângă faptul că ne binedispun, razele soarelui declanşează și producerea de Vitamina D în corp, de care avem în special nevoie în sezonul rece. De asemeni, Vitamina C nu trebuie să lipsească nici ea din rutina zilnică a nici unei persoane care practică un stil de viață sănătos. Sucurile naturale de citrice, sunt ușor de preparat și sunt o sursă bogată în vitamina C. Mai ales că aceasta contribuie foarte mult și la întărirea sistemul imunitar.

 

LASĂ UN COMENTARIU
91 vizualizări