fbpx

Postura corectă poate avea un impact semnificativ asupra sănătății dar și asupra stimei de sine. Prin urmare, a învăța cum să-ți păstrezi postura corectă are un impact substanțial asupra bunăstării noastre.

În general un job sedentar, presupune multe ore de muncă în faţa calculatorului. Motiv pentru care lipsa de mișcare este unul dintre cei mai importanţi inamici ai sănătăţii coloanei vertebrale şi a muşchilor spatelui. Involuntar, poziţia corporală are de suferit şi poate conduce la afecţiuni serioase ale coloanei, pe termen lung.

Tendința tot mai mare de a merge cu umerii aplecați în față sau de a forma așa zisă,,cocoașă,, sunt principalele probleme cu care ne confruntăm cei mai mulți dintre noi. Și asta din păcate de la o vârstă din ce în ce mai tânără. Dacă mai adăugăm și poziția incorectă de la birou sau ridicarea de greutăți foarte mari, atunci cu siguranță imaginea pe care o vom vedea în oglindă nu este una foarte satisfăcătoare, iar acest lucru va duce la lipsa de încredere în propria persoană și mai ales un aspect inestetic al corpului.

Deoarece tot mai mulți dintre noi ne dorim o stare de bine permanentă, cel mai simplu este prin a începe să ne analizăm postura corpului și să ne corectăm. Am pregătit mai jos o listă cu câteva dintre cele mai simple lucruri pe care trebuie să le facem și la care să fim atenți, indiferent că stăm în așezat sau în picioare.

 1. Controlează-ţi poziţia capului

Pentru o postură corectă, umerii trebuie să formeze o linie dreaptă. Dacă stai aplecat la birou, fie spre faţă, fie spre spate, pui o presiune foarte mare asupra muşchilor din zona gâtului şi în special asupra zonei cervicale.

 2. Îndreaptă-ţi umerii

Pentru a evita deformarea coloanei vertebrale, încearcă să îţi controlezi poziţia umerilor. O postură corectă, care nu îţi ameninţă starea de sănătate, presupune ca umerii să fie retraşi, spatele să fie drept, iar pieptul uşor în afară.

 3. Fă exerciţii care să îţi menţină postura corectă

Găseşte-ţi timp pentru exerciţii care să te ajute să îţi menţii o postură corectă. Încearcă să faci exerciţii timp de 10-20 de minute zilnic dar fără să te suprasoliciţi. Exercitiile de yoga și pilates pentru spate te pot ajuta să îţi îmbunătăţeşti nu doar condiţia fizică, ci şi starea de bine.

 4. Ai grijă cum stai la birou

Cum cei mai mulți dintre noi ne-am mutat cu biroul acasă, tendința de a avea o postură greșită a corpului este și mai mare. Cu atât mai mult cu cât nu toți dintre noi avem acasă un birou poziționat corect, la o înălțime corespunzătoare față de corp și un scaun ergonomic care să ne ajute să ne păstrăm o postură corectă de-a lungul zilei.

 5. Învaţă să stai drept şi corect

Încearcă să menții spatele cât mai drept indiferent că stai pe loc sau că ești în mișcare.Trebuie să ai coloana cât mai dreaptă, picioarele aliniate cu poziţia umerilor şi pieptul înainte. Aceasta este poziţia ideală pentru coloana ta vertebrală și pentru a susţine corect întreaga greutate a corpului.

 6. Ridică-te cât mai des de pe scaun

Atunci când stai în așezat pentru o perioadă îndelungată de timp această poziție are efecte negative serioase asupra corpului. Lipsa de activitate încetineşte circulaţia sângelui, slăbeşte musculatura şi degradează sistemul osos. Astfel, este important să integrezi mişcarea în rutina ta zilnică. Încearcă să faci plimbări scurte prin birou, să te ridici de pe scaun cât se poate de des sau să alegi scările în defavoarea liftului.

 7. Învaţă cum să respiri corect

Respirația corectă este deasemeni foarte importantă pentru un corp sănătos. Vei respira mult mai eficient dacă te foloseşti de diafragmă, și astfel postura corectă a spatelui se va regla în mod natural.

Fii în permanenţă conştient de modul în care stai! Astfel vei avea o grație și o postură corectă și frumoasă a corpului, indiferent de vârstă.

 

 

LASĂ UN COMENTARIU
133 vizualizări