fbpx

Diferența dintre Yoga și Pilates

Vom discuta mai jos despre exerciții de Yoga și Pilates pentru începători dar, înainte de toate, haideți să vedem care este diferența dintre cele 2 practici. În ultimii ani auzim tot mai des în jurul nostru, pe toate rețelele de socializare, despre Pilates și Yoga. Tot mai multe vedete sau oameni simpli se laudă la TV, pe Facebook sau Instagram cum se menţin în formă fie cu Yoga, fie cu Pilates şi cât de mult adoră aceste practici.

Dar cum ştim ce ni se potriveşte nouă, necunoscătorilor, care totuși ne dorim un corp cât mai tonifiat, o stare generală mai bună, o postură cât mai grațioasă, dar care nu am încercat până acum nici una nici alta?

 

Despre Pilates

Metoda cunoscută  sub numele creatorului său Joseph Pilates a fost numită ,,Contrology,,. Filosofia Pilates se poate rezuma în această  frază: ,,dezvoltă corpul în mod echilibrat, corectează posturile greșite, revigorează fizicul și mintea și ridică spiritul”. Aceasta poate constitui și astăzi o definiție valabilă a unei mari părți dintre disciplinele holistice sau Body Mind.

Această metodă de gimnastică a fost creată, modificată și în final codificată de-a lungul secolului trecut, ceea ce se poate considera o viață întreagă, aceea a lui Joseph Hubertus Pilates, dedicată dezvoltării metodei Pilates. Iar astăzi metoda Pilates este răspândită în aproape toată lumea fitness-ului.

Pentru ca exercițiile de pilates să fie executate corect, acestea trebuie să respecte întodeauna cele 7 principii tradiționale, ale Metodei Pilates:

1. Respirația:

– este esențială pentru Pilates. Controlul respirației ajută la scăderea sau creșterea gradului de dificultate al exercițiului. Mușchiul principal folosit în timpul expirului este transversul abdominal. În felul acesta musculatura abdominală lucrează tot timpul, indiferent de exercițiul  efectuat. În pilates, pentru respirație, inspiri pe nas şi expiri pe gură.

2. Concentrarea:

– este procesul de înțelegere a mișcării. Concentrându-ne pe aliniamentul corporal se vor acționa automat mușchii necesari și astfel se vor evita generarea de tensiuni inutile asupra corpului. Exercițiile de Pilates se efectuează cu maximă atenție și concentrare în execuție.

3. Controlul:

– se referă la capacitatea de a controla corpul și de a-l mișca cu stabilitate atât în timpul claselor cât și în viața de zi cu zi.

4. Centrarea:

– toate exercițiile în Pilates încep din centrul corpului, pe care J.H. Pilates l-a numit ,,Powerhouse ,, sau Zona Core, în care sunt implicați toți mușchii și articulațiile din zona sacro-pelviano-lombară.

5. Precizia:

– cu cât vei fi mai conștient de corpul tău, cu atât vei fi mai capabil să obții integrarea totală a fiecărui mușchi sau grup muscular. Chiar și cea mai mică ajustare dată unui exercițiu poate schimba complet senzația pe care o ai și execuția exercițiului.

6. Fluiditatea:

– nu este ușor de atins, însă este mai ușor să dăm fluiditate unei mișcări lente decât uneia rapide. Cu timpul însă precizia este integrată în schema de mișcare iar exercițiile devin astfel mai fluide și mai armonioase.

7. Izolarea:

se obține prin exercițiu constant și este capacitatea de a face să lucreze mușchii necesarii efectuării mișcării. Acest lucru presupune activarea musculaturii și nu contracție maximă. Mai exact, atunci când mișcăm brațele ar trebui să facem mișcarea plecând de la omoplați;  Sau atunci când mișcăm genunchii/picioarele în sus și în jos să plecăm de la mușchii profunzi – mușchii fesieri.

Toate aceste principii aplicate corect vor ajuta la atingerea obiectivelor, atâta timp cât se face o rutină din practicarea Pilates. Iar dacă scopul tău este să slăbeşti atunci vei arde destule calorii cu ajutorul Pilates. El îți va solicita destul de mult corpul, atâta timp cât lucrezi corect și respecți toate principiile.

Una din metodele fundamentale ale metodei Pilates este în primul rând stabilirea unei bune posturi a corpului. Această practică este recomandată pentru oricine, fie începător sau avansat și chiar celor mai în vârstă sau femeilor însărcinate.

O postură bună previne toate tipurile de întinderi musculare, dureri de spate, cefalee și chiar accidentări. Vă îmbunătățește imediat felul în care arătați. Asigurați-vă tot timpul că postura corpului este bună, nu doar atunci când practicați Pilates. Fiecare mișcare pe care o faceți reprezintă un mod de a va întări organismul.

Exerciții pilates

Exercițiile de Pilates au diverse variații, așa încât să poată fi realizate de către toți cei care practică metodă Pilates. Printre cele mai cunoscute și utilizate exerciții – poziții, în cadrul unei clase de Pilates se numără următoarele:

 1. Chest Lift cu rotație: este o poziție de bazin și presupune capacitatea de stabilizare a bazinului în poziție neutră dar și mobilizarea cutiei toracice în rotație și flexie.
 2. C Curve: vă învață cum să mențineți și să controlați poziția din așezat pe oasele ischion. Implică foarte mult musculatura abdominală și controlul respirației prin cutia toracică.
 3. Roll Down din așezat sau din picioare: este un exercițiu foarte bun pentru mobilitatea coloanei, care presupune rularea coloanei din picioare sau din așezat, prin activarea mușchiului transvers abdominal și a planșeului pelvian.
 4. Baby / Sholder Bridge: este o poziție care presupune mobilizarea articulației soldurilor dar și a părții lombare a coloanei. Este un exercițiu foarte bun pentru articularea coloanei.
 5. Swimming: presupune stabilizarea trunchiului în extensie (bazinului, în mod special) în timp ce miști brațele sau/și picioarele. Este un exercițiu foarte bun pentru musculatura spatelui.

 

 

Beneficiile Pilates

Menținerea unei posturi bune aduce foarte multe beneficii, iar exercițiile Pilates aduc un mare plus asupra organismului:

– Relaxează musculatura

– Îmbunătățește irigația sanguină a tuturor organelor și țesuturilor

– Reduce tensiunea exercitată asupra mușchilor, a articulațiilor și a ligamentelor

– Îmbunătățește funcționarea sistemului nervos autonom, care la rândul lui îmbunătățește funcția organelor de reproducere

În final, exercițiile Pilates vă vor face corpul mai grațios, dar trebuie să le executați corect, încet și cu precizie, motiv pentru care este recomandat să începeți practica Pilates cu 2-3 ședințe private, așa încât să puteți beneficia în totalitate de metoda Pilates.

Despre Yoga

Yoga este o filosofie practică, tradițională din India care implică armonizarea planului fizic și a celui spiritual, cu scopul de a obține o stare de bine. Termenul Yoga provine din limba sanscrita, de la  cuvântul ,,Yug,, care înseamnă a asocia, a alătura, a uni.

În timp ce Metoda Pilates este doar o tehnică de antrenament, în yoga corpul este pus în legătură cu mișcarea, corpul și respirația, pentru a crea acel sentiment de relaxare, de echilibru și armonie. Meditaţia este o parte importantă în Yoga și te va ajuta cu adevărat să găseşti echilibrul interior în viaţa de zi cu zi, calmând mintea și sporind capacitatea de concentrare.

 

Tehnicile cele mai cunoscute în Yoga

Un proverb sanscrit spune ,,Respirația este viață, așadar dacă respiri mai bine, vei trăi mai mult.”.

Respirația

În Yoga este un element diferit față de Respirația din Pilates. În Yoga inspiri pe nas și expiri tot pe nas. Astfel, respirația încetinește, bătăile inimii se calmează, tensiunea arterială scade, se reduce stresul iar tu vei fi din ce în ce mai relaxat. Respirația conștientă este recomandată oricui, indiferent de vârstă.

Cea mai cunoscută tehnică de respirație în Yoga este Pranayama. Ea ajută foarte mult la îmbunătățirea capacității de concentrare și calmare a minții.

Există mai multe tipuri de yoga, dintre care cele mai cunoscute sunt: Ashtanga Yoga, Bikram Yoga, Hatha Yoga, Iyengar Yoga, Kundalini Yoga, Vinyasa Yoga și Power YogaPosturile în Yoga se numesc Asane, iar practicarea lor te ajută să îţi întăreşti musculatura, prin menținerea cât mai mult timp a aceleiaşi poziţii în timpul meditaţiilor sau exercițiilor.

Dacă doreşti să îţi tonifici corpul, să devii mai flexibil şi să ai o stare generală de bine, atunci yoga este alegerea potrivită.

Că în orice situație, pentru a ajunge să ai o practică avansată, necesită răbdare și exercițiu și trebuie să înțelegi că un începător nu poate practica posturile fără o condiţie fizică cât de cât bună.

Meditația

Indiferent de tipul de meditație sau de durata ei, este dovedit clar că meditația sporește imunitatea, concentrarea și creativitatea, diminuează anxietatea, stresul și durerile. Beneficiile meditației sunt puternice, de durată și la îndemâna oricui își poate lua o pauză să observe fără să judece, măcar câteva minute pe zi. Secretul este să ai răbdare cu tine, cu mintea ta, să lași gândurile să vină și să plece, fără să te concentrezi prea mult pe ele.

 

Ca și începător, pentru a te iniția în practica Yoga, este recomadat să practici mai întâi câteva dintre cele mai cunoscute și ușoare asane. Fiecare postură este diferită și complexă și fiecare poziție are diverse beneficii asupra organismului, atât exterior cât și interior.

 1. Tadasana sau postura muntelui:

  – este una dintre cele mai simple și complexe asane. În Yoga, toate posturile încep și se termină cu Tadasana. Această asană vă face conștienți de poziția corpului și de modul în care trebuie plasate picioarele și tălpile pentru a sta cât mai drept. Este foarte important să mențineți tălpile lipte, paralele și greutatea corpului distribuită în mod egal pe ambele tălpi. Această postură influențează respirația, digestia și chiar starea generală.

 2. Adho Mukha Svanasana sau câinele cu față în jos:

  – este o asană fundamentală în Yoga. Această asană creează armonie între partea de sus și cea de jos a corpului și deschide mult pieptul.

 3. Supta Matsyendrasana sau Postura coloanei răsucite:

  – este o asană ce presupune răsucirea trunchiului și care detensionează foarte bine zona lombară. De asemenea, stimulează circulația sanguină în organele abdominale, îmbunătățind digestia și vitalitatea.

 4. Urdhva Mukha Svanasana sau câinele cu față în sus:

  – este de asemenea o poziție fundamentală în Yoga, foarte strâns legată cu Adho Mukha Svanasana. De cele mai multe ori aceste 2 asane se fac împreună, una urmată de cealaltă. Această poziție ajută foarte mult la înlăturarea durerilor de spate, la întărirea musculaturii abdominale și mai mult decât atât, îmbunătățește funcționalitatea sistemului cardiovascular, a ficatului și a rinichilor.

 5. Trikonasana sau postura triunghiului:

  – presupune întinderea laterală a mușchilor trunchiului și a coloanei vertebrale, iar șoldurile, picioarele și umerii devin mai flexibili. Această postură stimulează și îmbunătățește circulația sângelui în întregul corp. De asemenea, reduce tensiunea arterială, și ajută foarte mult în caz de indigestie.

 

Beneficiile Yoga

Yoga, ca și Pilates, are numeroase beneficii asupra organismului dar și asupra minții.

Astfel, prin practica Yoga vei reuși :

– Să întinzi mai bine mușchii, să elimini tensiunea – într-un cuvânt, să devii mai flexibil.

– Eliberarea emoțiilor și stresului, devenind astfel mai relaxat și mai confortabil tu cu tine.

– Să inspiri și să expiri corect – să devii mai conștient de respirație.

– Să-ți eliberezi mintea de griji și probleme și să te concentrezi mai bine, să fii mai prezent.

– Vindecă diferite boli cronice precum hiper/hipo tensiune, dureri cronice ale corpului, diabet, depresie, insomnii etc.

– Contribuie la îmbunătăţirea sitemului imunitar.

După cum ai observat deja, atât Pilates cât și Yoga sunt foarte benefice pentru organism. Depinde de tine ce vrei să alegi și ce îți dorești de la corpul tău. Vrei doar un sport grozav sau vrei să îţi explorezi şi latura spirituală? Dacă nu eşti sigur ce vrei, noi îţi recomandăm să le încerci pe amândouă.

 

Yoga și Pilates Online cu Montalive

Montalive este un studio de yoga și pilates online, unde poți exersa chiar din confortul casei tale cele 2 practici. Programul claselor lunare este flexibil și cuprinde clase combinate de Yoga și Pilates Online. Clasele sunt Live Stream și pot fi practicate alternativ de 2 ori pe săptămână.

Ce este și mai interesant este faptul că exercițiile practicate în timpul claselor, oferite prin Montalive studio online, cuprind variații așa încât și persoanele începătoare sau chiar femeile însărcinate să poată practica exercițiile sau asanele, iar la finalul clasei toți participanții să se poată bucura de mișcare.

Instructorii Montalive sunt bine pregătiți, cu o experiență sportivă la activ de peste 20 de ani. Vor ști cum să facă clasa cât mai atractivă chiar și în mediul online.

 

Fondatorii Montalive

Cătălina:

Instructor Yoga  – Hatha Yoga – Certified 200Hr Yoga Alliance, Rishikesh India.

Instructor Pilates la saltea și Pilates Reformer: Certified– Move On și MasterClass România.

Mindfulness Coach – Certified 100Hours training Course, Goa India.

Persoana care scrie articolele publicate pe Blog-ul Mindfulness de pe site-ul www.montalive.com.

Roxana:

Este persoana care aduce bucurie și culoare site-ului www.montalive.com, prin articolele publicate pe site.

Tot ea aduce motivație prin Rubrica ,, Gândurile săptămânii,, de pe Blog-ul Lifestyle Montalive.

Și nu în ultimul rând, cu ajutorul ei descoperim cum să ne calmăm mintea și gândurile prin Podcast-urile de meditație, oferite gratuit pe site-ul Montalive.

Încheiere

Sperăm că am reușit să vă convingem măcar un pic să vă apucați de mișcare, sau cel puțin v-am făcut curioși să încercați o clasă de Yoga sau Pilates Online, sau chiar fizic în sală, urmând ca mai apoi să vă decideți care vi se potrivește cel mai bine.

 

ORAR CLASE MONTALIVE –>>

 

 

LASĂ UN COMENTARIU
192 vizualizări