fbpx

Foarte mulți oameni renunță la activitatea fizică doar pentru că lucrurile nu sunt chiar atât de simple pe cât par. Este o mare greșeală. Este mult mai bine să menții o activitate fizică constantă chiar dacă la un nivel mai redus .

În general între două persoane tinere din care una practică sport și cealaltă nu, diferența nu este foarte mare. Pe de altă parte cu cât înaintăm în vârstă diferența dintre o persoană care face sport și una care nu face, este imensă.

Dr. Walter Bortz specialist geriatru spune că atunci când suntem tineri sportul este opțional, dar cu cât înaintăm în vârstă și trecem pragul de 40 de ani , sportul devine o necesitate. Un corp tânăr este flexibil și își revine repede, dar mai apoi devine tot mai neputincios, obosim tot mai repede, ne refacem tot mai greu, cu excepția cazului în care ne dăm silința și încetinim acest proces de îmbătrânire corporală. Depinde de noi în mare măsură cum vrem să fim, să arătăm și mai ales să ne simțim mai târziu. Este dovedit științific că un corp bine întreținut de-a lungul vieții este capabil să funcționeze bine până la 90 de ani, sau chiar mai mult.

În cartea intitulată  ,,The Blue Zone,, scrisă de Dan Buettner, se vorbește de un număr mare oameni din mai multe locuri precum Okinawa, Costa Rica, sau California, unde oamenii depășesc vârsta de 100 de ani. Iar unul din numitorii comuni este activitatea fizică zilnică, precum exerciții fizice simple, plimbările, excursiile, lucrul în grădina. Activitatea fizică de orice fel, întărește inima și oasele, îmbunătățește circulația sângelui, reduce obezitatea, și acționează asupra depresiei prin eliberarea de endorfine în organism.

Am observat în jurul meu că femeile cărora exercițiul fizic le-a schimbat trupul și psihicul se simt mult mai bine, datorită faptului că încep să aibă mai mult control asupra vieții lor și asupra modului în care se simt, ceea ce este deosebit de important mai ales pentru oamenii mai în vârstă, care au adesea sentimentul că nu prea mai au niciun control asupra lucrurilor.

Cât de activi să fim ?

Cu siguranță nu trebuie să fie ceva exagerat. Dacă dintr-un motiv sau altul nu ați mai făcut mișcare de ceva vreme, atunci când reluați activitatea  fizică,  faceți-o cu băgare de seama. De multe ori oamenii își fac rău trecând de la o stare de inactivitate la o activitate brusc solicitantă. Este preferabil crearea unei obișnuințe din practicarea a cel puțin 20 de minute de mișcare, de câte trei ori pe săptămână, indiferent că este stretching sau aerobic.

De ce sunt atât de importante exercițiile fizice pentru sănătatea noastră ?

Exercițiile aerobice joacă un rol vital pentru starea generală de sănătate. Pe lângă faptul că ajută la pierderea în greutate, exercițiile aerobice sunt singurele care înlătură grăsimea de pe întregul corp, inclusiv pe cea depusă adânc în țesutul muscular, ceea ce doar prin regim alimentar nu se poate înlătura.

De altfel pentru pierderea definitivă în greutate, și nu pierderea de lichid sau masă musculară, combinația dintre reducerea caloriilor, prin eliminarea mâncărurilor nesănătoase și exercițiile de aerobic sunt soluția cea mai bună.

Exercițiile de Pilates și Yoga  au și ele numeroase beneficii pentru sănătate, și despre care am tot vorbit în articolele anterioare dedicate special  acestor două tipuri de mișcare.

Ce este de reținut însă, este faptul că după vârsta de 30 de ani, sistemul nostru circular nu mai funcționează la fel de eficient. Plămânii își pierd elasticitatea și primesc mai puțin aer, prin urmare dau mai puțin oxigen corpului. Mușchii inimii și vasele de sânge se îngroașă și devin tot mai rigide, ceea ce înseamnă că fiecare bătaie a inimii pompează mai puțin sânge.

Lipsa de mișcare mărește posibilitatea formării depunerilor de grăsime pe pereții vaselor de sânge, ducând la hipertensiune arterială, ateroscleroză, și chiar la atac de cord sau cerebral .

Așadar la treabă. Rămâneți viguroși printr-o activitate fizică zilnică .

LASĂ UN COMENTARIU
150 vizualizări