fbpx

Marrakech, supranumit „orașul roșu” datorită culorii zidurilor de apărare ce-l înconjoară aflate sub patronaj UNESCO și a tuturor construcțiilor din perimetrul lui, poate fi numit cu ușurință capitala turismului marocan.

Și deși nu este capitala țării, Marrakech a devenit ușor cel mai vizitat oraș din Maroc.

Este un oraș vibrant, unde de când ajungi și până pleci vei fi într-o forfotă continuă și unde haosul și dezordinea în stil oriental te fac fie să-l placi fie să-l displaci.

Trebuie să fii pregătit să te simți bine în Marrakech, să treci dincolo de scena cotidiană și să-l accepți cu plusurile și minusurile lui.

Asta nu înseamnă că nu puteți avea experiențe autentice aici. Veți descoperi cu siguranță tradiții bine conservate, preparate specifice, locuri frumoase și localnici ospitalieri.

Dar, hai să vedem ce poți să faci și ce să vezi în Marrakech, mai exact care ar fi principalele obiective turistice ale fascinantului oraș marocan.

1. Cazează-te într-un Riad

Riad-urile din Maroc sunt ca niște oaze de deșert, și sunt cu adevărat speciale, deoarece majoritatea sunt afaceri de familie și au sute de ani vechime. Din exterior, totul pare insipid și poate chiar neplăcut pentru unii dintre noi. Dar interiorul unui Riad sigur te va surprinde cu o multitudine de culori și texturi.

2. Explorează  Medina

Explorează Medina, partea veche a Marrakech. Medina este sarea și piperul vizitei în Marrakech fiind zona cea mai pitorească. Medina este un univers al aromelor de tot felul, al culorilor, al aleilor înguste și întortocheate, al vânzătorilor ambulanți, al condimentelor, al produselor din pielărie și al mentei aromatice, folosită la prepararea deliciosului ceai marocan.

3. Vizitează Jardin Majorelle

Unul dintre cele mai frumoase locuri din Marrakech este, fără doar și poate, celebra grădină botanică Jardin Majorelle. Situată departe de haosul și agitația din piața centrală a Marrakech-ului, Jardin Majorelle este ca o oază care te întâmpină cu vegetație luxuriantă și nuanțe aprinse de albastru.

După ani în care Gradina Majorelle a intrat în paragină, designerul francez (născut în Algeria) Yves Saint Laurent a salvat acest paradis ce se întinde pe o suprafață de 2,5 hectare, cumpărându-l în 1962 împreună cu partenerul său, Pierre Bergé.

În prezent  Jardin Majorelle nu ocupă un spațiu extrem de mare, însă pe suprafața să trăiesc peste 135 de specii de plante din mai multe colțuri ale lumii, care clar merită văzute.

4. Piața Djemaa El Fna

Nimic nu se poate compara cu această piață din Marrakech. Este simbolul orașului și unul dintre cele mai interesante spații culturale ale lumii.

Piața este înconjurată de restaurante, standuri și clădiri publice, în mijlocul ei aflându-se alte standuri și tarabe. Aici se desfășoară tot felul de activități comerciale și de divertisment.Vei întâlni vânzători de mâncare stradală, tatuatori cu henna, ghicitori, muzicieni berberi, îmblânzitori de șerpi, dansatori Gnaoua și lista ar putea continua.

Recomandarea este să ajungi înainte de apusul soarelui și să prinzi orele de seară, atunci când totul se amplifică și devine din ce în ce mai vibrant.

5. Vizitează Moscheea Koutoubia

Este cea mai mare moschee din Marrakech, iar minaretul său măsoară 77 metri, ceea ce o face vizibilă de peste tot. Poate fi admirată fără restricții pe dinafară, interiorul fiind însă accesibil doar musulmanilor. Cel mai bun punct de a vedea  moscheea  Koutoubia este  parcul Lalla Hasna de vis a vis.

6. Le Jardin Secret

Aceasta este de fapt un palat din secolul XIX, ce respectă planul palatului inițial din secol XVI, ridicat de sultanul Moulay Abd-Allah. Frumusețea aceasta de grădină și complexul restaurat pe care îl putem vizita azi are la bază o inițiativă relativ recentă (2008) de restaurare, după ce locul căzuse în ruină mai bine de 70 de ani.

7. Programează o vizită în orașul Fes

Dacă timpul îți permite poți lua trenul și face o călătorie  până la Fes. Este adevărat că sunt câteva ore bune de mers și e nevoie de cazare peste noapte la Fez, dar te asigur că nu vei regreta.

8. Nu poți rata Tanneries/Vopsitoriile de piele din Fes

Mirosul nu este deloc plăcut fiindcă la intrare dai peste pieile și blănurile proaspăt smulse de pe animale, și care urmează să fie curățate și vopsite. Și chiar dacă impactul la prima vedere nu este unul prea plăcut, totuși este un proces interesant. La intrare primești o bucățică de mentă de la localnici, care să te ajute să-ți împrospătezi mirosul.

9. Medina din Fes

Este cel mai mare centru pietonal din lume. Este ca un labirint de străduțe scurte, înguste și șerpuitoare. Are peste 900 de străduțe în interior așa că este imposibil să nu te rătăcești în interiorul ei mai ales că și unii din cei 300 000 de oameni care locuiesc aici recunosc că uneori se mai pierd și ei.

Marfa e transportată în medina cu ajutorul măgarilor, așadar trebuie tot timpul să te ferești și să faci loc transportului de acest fel.

10. Moscheea Abu el Hassan

Nu o puteți vizita în interior dacă nu sunteți musulman dar e un punct bun de referință mai ales când vreți să ieșiți din medina și nu știți către ce direcție să vă orientați.

11. Alte lucruri de vizitat în Fes ar mai fi:

Mosquee el- Qaraouiyine – cea mai mare din oraș și care din 859 a devenit cea mai veche universitate islamică din lume.

Palatul Regal care din păcate nu poate fi vizitat în interior, dar de la distanță se pot vedea cele 7 porți aurii de la intrare, cu frumoasele arăbesc-uri și mozaicuri.

Centrul nou al orașului Fes – nu este foarte deosebit însă are multă vegetație, restaurante și terase de lux care te fac să vezi mai bine contrastele dintre Fes-ul medieval și cel modern.

Așadar Marocul și în special Marrakech-ul sau Fes, sunt o adevărată experiență, total diferită față de vizita într-o altă țară europeană. Și chiar dacă la prima vedere pare că predomină haosul, au însă o multitudine de arome, culori. Mai ales păstrează foarte bine tradițiile, arta, cultura lor și valorizează mai mult lucrul manual decât aparatura mecanizată.

 

LASĂ UN COMENTARIU
389 vizualizări