fbpx

Conform dicționarului limbii române, a acționa voluntar înseamnă a acționa de bună voie, din proprie inițiativă, fără a fi constrâns. A fi voluntar înseamnă a aloca resurse de timp pentru o cauză cu care te identifici emoțional, în care crezi și pentru care ești dispus să acționezi. Se spune inclusiv că ți-ai descoperit vocația și menirea pe acest pământ dacă ești dispus să faci voluntar acțiuni care țin de pregătirea ta și pentru care în mod obișnuit ai fi plătit. Iar într-o societate ideală, probabil că am fi cu toții voluntari.

Am găsit pe Harta voluntariatului din România un număr de 700 de organizaţii înregistrate pe o platformă online, dezvoltată de Federația VOLUM, o inițiativă de încurajare și promovare a voluntariatului la nivel național indiferent de vârstă. Mi se pare genială o astfel de iniţiativă în România, deoarece consider că avem un potenţial enorm de a creşte implicarea cetăţenilor în activităţi de voluntariat în toate domeniile. Voluntariatul este un mod de a îți face prieteni noi, de a ajuta la corectarea unor probleme sociale, de a te dezvolta ca individ. Şi cred că noi, românii, avem o marjă de evoluţie în toate aceste direcţii.

Vă întrebaţi poate de ce aţi investi din timpul vostru în nişte activităţi care nu sunt remunerate, din care nu aveţi poate nimic de câştigat la o primă vedere. Pentru că, nu-i aşa?! Societatea în care trăim este din ce în ce mai mult axată pe această filozofie de viaţă: mie ce-mi iese?

Ei bine, sunt o mulţime de avantaje şi voi menţiona măcar câteva dintre ele:

  1. Voluntariatul ne dă ocazia de a ne simţi utili şi de a ne creşte încrederea în noi. Avem posibilitatea de a susţine cauze în care credem, de a acţiona, de a ajuta. Voluntariatul ne poate da acel sentiment de utilitate trezindu-ne dimineaţa ştiind că vom putea face o diferenţă în bine în societatea în care trăim.
  2. Voluntariatul ajută la combaterea stresului, deoarece ne menține în contact regulat cu ceilalți și ne ajută să dezvoltăm un sistem puternic de întrajutorare, care la rândul său ne protejează împotriva depresiei. Voluntariatul ne face mai fericiţi. Prin măsurarea hormonilor și a activității creierului, cercetătorii au descoperit că a fi util pentru cei din jur aduce o plăcere imensă. Atunci când îţi canalizezi energia pentru a ajuta pe altcineva eşti mai puţin tensionat, îţi dă un sentiment al apartenenţei şi te face mai încrezător în forţele proprii Ființele umane sunt setate să ofere sprijin celor din jur. Cu cât dăm mai mult, cu atât ne simțim mai fericiți.
  3. Un alt avantaj este acela că voluntariatul ne permite să contribuim la dezvoltarea comunităţii din care facem parte şi să facem din aceasta un loc mai bun, ceea ce ne poate da un sentiment profund de împlinire. Nu este nevoie să facem lucruri extraordinare, chiar şi cea mai măruntă contribuţie poate să facă o diferenţă în viaţa celor din comunitate, în mediul înconjurător, ne poate permite să cunoaştem oameni noi şi să consolidăm relaţiile cu oameni care împărtăşesc valori comune.
  4. Voluntariatul ne poate ajuta să progresăm în carieră, deoarece ne poate da oportunitatea de a cunoaşte oameni din domeniul care ne interesează, de a câştiga experienţă în zonele noastre de interes sau pur şi simplu ne poate da ocazia de a pune în practică competenţe dobândite de-a lungul timpului, cum ar fi : munca în echipă, abilităţi de comunicare, de rezolvare a problemelor, planificarea proiectelor, managementul şi organizarea sarcinilor.
  5. Voluntariatul ne poate procura satisfacţie şi împlinire în viaţa personală, venind ca o evadare relaxantă și energizantă din rutina zilnică de la muncă, școală sau angajamente familiale. Voluntariatul ne oferă, de asemenea, creativitate, motivație și viziune care se pot revărsa ulterior în viața noastră personală și profesională. Mulți oameni se oferă voluntari pentru a-și găsi o modalitate de a petrece timpul liber în afara locului de muncă. De exemplu, dacă aveți o slujbă de birou și doriți să petreceți timpul în aer liber, ați putea lua în considerare voluntariatul pentru a ajuta la plantarea unei grădini comunitare, la plimbarea câinilor pentru un adăpost pentru animale sau la o tabără pentru copii.

Gândiţi-vă la motivele pentru care v-aţi dori să faceți voluntariat.

Ce ai vrea să faci? Ce te nemulţumeşte când te uiţi în jur şi ce ai vrea să se schimbe? Nu putem să avem pretenţia ca lucrurile să se rezolve de la sine, sau ca autorităţile să fie atât de eficiente încât să rezolve toate problemele lumii fără ajutor. Singurul mod de a te asigura că se lucrează la soluţii pentru cauza care te preocupă e să îţi sufleci mânecile şi să te implici personal. La finalul zilei, vei adormi cu gândul că ai contribuit la soluţionarea unei probleme care afectează mii de oameni. Sunt sute de cauze sociale care merită timpul tău, fie că este vorba despre persoane care nu au adăpost, victime ale violenţei domestice sau persoane care sunt forţate să cerşească. Iar voluntarii sunt o parte esenţială a mecanismului de corectare a acestor nedreptăţi.

Cum ne îndemna şi Mahatma Gandhi, « Fii tu schimbarea pe care vrei să o vezi în lume. »

 

LASĂ UN COMENTARIU
176 vizualizări