Ce citim vara aceasta ?
În curând va sosi și vacanța de vară mult așteptată de cei mai mulți dintre noi. Este o perioadă numai bună pentru plimbări, distracție și încărcarea bateriilor. Dar mai ales o perioadă numai bună de relaxare alături de o carte bună. Așadar, dacă și tu urmează să pleci curând în vacanță, iar cititul este una dintre activitățile tale preferate și nu știi încă ce carte să iei în bagaj, am pregătit mai jos o scurtă selecție cu titluri de carte care ne-au plăcut și pe care vi le recomandăm. Unele dintre ele urmează să le citim, descoperim și noi, în vacanța noastră, undeva pe plajă.
1. ORAȘUL FETELOR– ELIZABETH GILBERT
Elizabeth Gilbert a mai scris și alte romane, printre care cel mai cunoscut este “Mănâncă, Roagă-te, Iubește”, iar “Orașul fetelor” este cea mai recentă creație a lui Gilbert.
Cartea este o poveste de dragoste plasată în lumea controversată a teatrului american din anii ’40, unde cititorii sunt purtați într-un univers cu personaje carismatice și neconvenționale de către Vivian Morris, pesonajul principal. ,,Orașul fetelor,, explorează deasemenea, diverse teme precum sexualitatea și promiscuitatea feminină.
2. TATUATORUL DE LA AUSCHWITZ – HEATHER MORRIS
“Tatuatorul de la Auschwitz” se bazează pe fapte reale și spune povestea din spatele unuia dintre cele mai puternice simboluri ale Holocaustului. Lale personajul principal, un evreu slovac, înțelege că pentru a supraviețui trebuie să accepte propunerea de a fi Tatowierer la Auschwitz, chiar dacă acest lucru presupune să-și înțepe până la sânge semenii, act pe care îl resimte că pe o dureroasă profanare.
Totul se schimbă însă într-o zi când reușește să surprindă privirea unei tinere al cărei nume îl află în cele din urmă: Gita.
3. ACOLO UNDE FEMEILE SUNT REGI – CHRISTIE WATSON
Este o poveste emoționantă scrisă cu empatie despre lumea exotică a Nigeriei, cu senzațiile, culorile și iubirea maternă în cele mai felurite reprezentări ale sale. Christie Watson a zugrăvit portretul unei lumi sfâșiate de conflicte religioase, de rasă și de apartenența socială.
Elijah personajul principal, un băiețel nigerian de șapte ani, aflat în plin proces de adopție, este împărțit între iubirea pentru mama biologică, și cea adoptivă.
În lupta lui de a se accepta și de a-și găși liniștea alături de nouă să familie, Elijah vrea să se convingă, totuși, de dragostea lui pentru mama adoptivă, însă prețul pe care îl plătește este imens.
4. MADAME PICASSO – ANNE GIRARD
Spune povestea femeii care i-a furat inima celui mai mare artist al secolului XX, Pablo Picasso.
Pe lângă povestea de dragoste din această carte, vei citi și despre Parisul în plin război, pierderile suferite sau oamenii care plecau pe câmpul de luptă. Cartea este o realitate istorică îmbinată frumos cu ficțiunea, și chiar merită citită.
5. FIICA NEGUSTORULUI DE MĂTASE – DINAH JEFFERIES
Este o carte captivantă care încă din primele pagini te va duce într-o călătorie în timp, unde vei simți spiritul vietnamez dar și atingerea rece și fină a mătăsii, hainele specifice și mirosul de bețișoare parfumate.
Cartea este un roman de dragoste în care personajele principale, două surori se îndrăgostesc de același bărbat.
După moartea mamei, Nicole primește în grijă un magazin de mătase abandonat, în timp ce sora ei mai mare, Sylvie, preia controlul întregii afaceri cu mătase a familiei.
6. LIBRĂRIA– PENELOPE FITZGERALD
Ce ai putea face dacă ai primi o moștenire? Ai putea deschide un paradis al cărţilor. Așa face și protagonista romanului Librăria. Creează un colţisor de rai pentru iubitorii de cărţi dintr-un loc pitoresc aflat pe malul mării. Însă nu toţi o privesc admirativ. Ea va trezi invidia celei ce deţine rolul de patroană a artelor în frumoasa regiune. Penelope Fitzgerald a scris un roman cuceritor pentru cei dependenţi de lectură și dornici de a călători, ce merită citit.
7. CÂND CORPUL SPUNE NU (When the body says no) – GABOR MATE
Este un studiu aprofundat, revelator, plin de informații utile despre stres și influența lui asupra sănătății noastre psihice și fizice.
După câteva decenii de carieră medicală de excepție, în care a urmărit legătura dintre stres și boală, Gabor Maté a strâns laolaltă poveștile pacienților săi, le-a confruntat cu cele mai recente studii clinice și a dezvăluit consecințele imediate, deseori ignorate, ale stresului de zi cu zi. Cartea să este un semnal de alarmă și o pledoarie pentru medicina biopsihosocială, una dintre cele mai bune căi prin care ne putem elibera de această cumplită afecțiune a epocii noastre.
8. CREIERUL FERICIT – LORETTA GRAZIANO BREUNING
Dacă te simți trist, fără motiv și nu știi ce să faci că să-ți schimbi obiceiurile dăunătoare, scriitoarea Loretta Breuning îți propune o modalitate originală și revoluționară de a-ți crește nivelul fericirii. Iar asta în numai patruzeci și cinci de zile! Tot ce trebuie să faci este să parcurgi cu atenție sfaturile prezentate în această carte și exercițiile recomandate la finalul fiecărui capitol.
Creierul tău este dominat de patru substanțe neurochimice care îl pot face fericit: serotonină – euforia care maschează durerea, dopamină – bucuria satisfacerii nevoilor, oxitocina – sentimentul de siguranță sau atașament emoțional și endorfină – respectul primit din partea celorlalți sau sentimentul de mândrie. Iar odată ce vei înțelege cum funcționează creierul tău și ce anume declanșează eliberarea acestor substanțe, vei putea să le gestionezi mai ușor și să le folosești cu inteligență în propriul avantaj, creând astfel obiceiuri benefice și trasând noi rute neuronale, generatoare de fericire.
9. ATOMIC HABITS – JAMES CLEAR
Inspirându-se din cele mai noi descoperiri din biologie, psihologie și neuroștiințe, James Clear a conceput un ghid ușor de asimilat, cu ajutorul căruia obiceiurile bune devin inevitabile, iar cele rele, imposibile.
O cale ușoară și eficientă de a-ți forma obiceiuri bune și a scapă de cele proaste.
10. CELE CINCI LIMBAJE ALE IUBIRII – GARY CHAPMAN
În experienţa să de peste 30 de ani în calitate de consilier matrimonial, dr. Gary Chapman a identificat cinci limbaje de iubire: cuvintele de încurajare, timpul petrecut alături de cel drag, cadourile, serviciile şi contactul fizic. Cartea le abordează pe fiecare în parte, într-un stil accesibil, din care nu lipseşte umorul.
Cartea include chestionare scurte, pe care le puteţi completa, precum şi întrebări aplicate, la care puteţi medita şi răspunde pe larg, pentru a putea descoperi limbajul de iubire al partenerului dumneavoastră.
Spor la citit !