fbpx

Cercetările arată că stresul are o legătură puternică cu starea generală de sanătate și bunăstare.

Stresul prelungit provoacă în timp anxietate, depresie, atacuri de panică, boli de inima și hipertensiune arterială. De multe ori suntem inconștient într-o continuă stare de tensiune, și în consecință corpul și mintea noastră vor fi întotdeauna într-o stare de tipul,,luptă sau fugi,,

Nivelul de stres este din ce în ce mai ridicat și mai frecvent într-o lume dominată de o cultură din ce în ce mai materială, și duce la tensiune în mușchi, durere în zona omoplaților, dureri de spate, și dureri frecvente de cap.

Stresul are ca rezultat eliberarea hormonilor de cortizol și adrenalină,, care cresc consumul de energie și tensiune arterială. În timp ce pe termen scurt, acesta este un răpuns sănătos normal, pe termen lung acesta crește riscul problemelor de sănătate, inclusiv boli de inima.

Reducerea stresului duce la reducerea cortizolului. Acesta are ca rezultat un sistem imunitar îmbunătățit deoarece organismul nu mai direcționează nutrienți importanți departe de sistemul imunitar. Când organismul se află într-o stare de stres, cortizolul reglează sistemul imunitar. De fapt sistemul nervos indică sitemului imunitar să-și reducă nivelul de activitate așa încât resursele energetice și nutritive sunt direcționate către funcții corporale mai importante.

Din păcate factorii de stres moderni au tendința de a persista și țin nivelul cortizolului pentru luni, ani sau chiar până la sfârșitul vieții. Drept urmare sistemul imunitar devine slab și ineficient.

Prin urmare meditația regulată are potențialul de a reduce stresul inducând răspunsul de relaxare. Acest lucru la rândul său ajută la nivelul controlului de cortizol din organism și astfel răspunsul sitemului imunitar este îmbunătățit.

Meditația ajută de asemeni la creșterea fluxului de oxigen în vasele de sânge.

Cercetările au arătat că riscurile de atacuri de cord cresc semnificativ prin șocuri emoționale, cum ar fi : decesul cuiva drag, pierderea jobului, etc.

De asemeni un stuidiu realizat de dr, Dean Ornish, arată că meditația însoțită de o dietă sănătoasă, execiții fizice și managementul stresului ajută la o viață lungă și sănătoasă.

Stilul de viață mai puțin organizat precum fumatul, obiceiurile alimentare nesănătoase și nivelul ridicat de stres, duc la creșterea riscului de atac de cord, însă meditația este capabilă să readucă corpul la bioritmurile sale naturale de baza.

Bioritmurile naturale echilibrate înseamnă de exemplu să nu mai mâncați în exces sau să fumați, din cauza nivelurilor de stres percepute. Stresul cardiac și recuperarea sunt influențate de neurotransmițători și hormoni. Se știe că meditația regulată eliberează neurotransmițători benefici cum ar fi oxitocina și dopamina, care readuc răspunsurile la situații stresante.

Sistemul nervos autonom cel care controlează acțiunile involuntare, este format din sistemul simpatic și parasimpatic. Este esențial ca aceste sisteme să fie într-un echilibru perfect pentru o sănătate mentală și fizică optimă, dar de obicei sistemul simpatic este cel care le domină.

Când meditați și vă relaxați creșteți activitatea sistemului parasimpatic care restabilește echilibrul corect și induce sentimente de calmare și de relaxare. Astfel ritmul cardiac încetinește, tensiunea arterială scade, vasele de sânge se dilată și respirația încetinește.

Studii efectuate în trecut, au descoperit că terapia cognitivă bazată pe mindfulness a ajutat la prevenirea reapariției depresiei la fel de eficientă, ca medicamentele antidepresive.

Prin urmare meditația regulată îmbunătățește sănătatea inimii și restabilește bunăstarea generală.

 

LASĂ UN COMENTARIU
96 vizualizări