fbpx

O alimentaţie sănătoasă ne protejează de multe boli cronice, cum ar fi afecţiunile cardiovasculare, diabetul şi cancerul, iar faptul că mâncăm o varietate de alimente, că avem un consum scăzut de sare, zahăr şi grăsimi saturate, sunt doar câteva dintre regulile esenţiale pentru o alimentaţie sănătoasă.

Este cunoscut deja faptul că fructele și legumele stau la baza  piramidei alimentelor sănătoase în timp ce în vârful piramidei se află carnea roşie, untul, orezul alb, pâinea albă, paștele din făina albă, cartofii, băuturile carbogazoase şi dulciurile – toate acestea fiind recomandate a se consuma cu măsură sau aproape deloc.

Fructele și legumele colorate natural în galben, roșu și verde sunt pline de substanțe nutritive importante mai ales pentru sănătatea creierului.

Așadar alimentele ce furnizează principalele principii nutritive necesare funcționării optime a creierului pot fi priviți ca stimulatori ai IQ-ului.

Alimente sănătoase pentru un corp sănătos

O alimentaţie sănătoasă nu trebuie să presupună reguli stricte, care îţi impun să nu mănânci anumite tipuri de alimente.Dar o alimentație sănătoasă înseamnă să te simţi bine în propria piele, să ai mai multă energie şi să îţi îmbunătăţeşti starea generală de sănătate, și în acelaşi timp să ai o stare de spirit mai bună.

1. Consumă cât mai multe legume

Nutriționiștii ne recomandă să mâncăm cât mai des legume. Cea mai simplă măsură pentru o alimentaţie sănătoasă este să îţi pui pe jumătate din farfurie legume – și aici nu intră cartofii prăjiţi.

Alege legume sănătoase, precum:

Ardei roșu sau verde – sunt bogați în antioxidanți cu rol protector, având o cantitate mare de betacaroten.

Ceapă – stimulează sistemul imunitar și protejează celulele vulnerabile din creier și sitemul nervos de leziunile produse de radicalii liberi.

Broccoli- pe lângă faptul că furnizează o rezervă bogată de flavonoide, este și o sursă importanat de fier, calciu, potasiu și vitamina C.

Sfecla- este  bogată în minerale importante pentru o bună sănătate mintală. Este o sursă importantă de fier care ajută sangele să transporte oxigen pentru creier.

Fasolea- reprezintă o sursă importantă de proteine, furnizând totodată și minerale sinergice precum Magneziu, Fosfor, Fier, Zinc. Deasemni conținutul bogat de carbohidrați din fasole aprovizionează creierul cu energia necesară pentru ca întregul sistem nervos să funcționeze.

Roșiile- conțin licopen, un antioxidant puternic ce protejează foarte bine creierul și sistemul nervos.De asemeni ele mai conțin și o mare varietate de minerale precum și vitamina B, ce ajută la furnizarea de energie și producerea de neurotransmițători.

2. Mănâncă mai puţină carne

Carnea însă, trebuie consumată cât mai rar. Chiar dacă ea este o sursă de proteine, o poţi înlocui cu leguminoase (fasole boabe, soia, linte etc.), pentru că şi ele sunt bogate în proteine. Aceasta este o strategie bună prin care poţi reduce aportul de grăsimi rele din carne.

Grăsimea din carne nu are nicio contribuție pentru sănătatea creierului și a corpului uman, toate proteinele găsindu-se în mușchiul slab. De aceea, dacă chiar este necesar să consumați carne, atunci alegeți carnea slabă, cum ar fi pieptul de pui fără piele.

Carnea de vită conține și ea grăsimi, chiar mai mult decât pieptul de pui. Asa că încercați să alegeți carnea de vită cea mai slabă și cu cât mai puține urme de grăsimi.

3. Alege grăsimile bune

Principalii aliaţi care fac parte dintr-o alimentaţie sănătoasă sunt cerealele integrale, nucile şi seminţele, legumele fără amidon şi fructele.

Nucile și seminţele sunt pline de nutrienți inteligenți, ele fiind surse bune de proteine dar și de acizi grași omega 6, una din grupele de acizi grași esențiali, folosite de creier pentru sinteza de neurotransmițători. Migdalele sunt cea mai bună alegere deoarece conțin puține grăsimi saturate, sunt bogate în uleiuri omega-6, proteine, vitamina E și Calciu.

Atenție, majoritatea nucilor și seminţelor însă sunt bogate și în grăsimi saturate indezirabile, dar consumând zilnic o mâna din acestea, se pot asigura nutrienți importanți fără prea multe grăsimi.

4. Carbohidraţii simpli nu au ce să caute într-o alimentaţie sănătoasă

Îi recunoşti foarte simplu: este vorba de carbohidraţii albi sau simpli: cei pe care organismul nostru îi digeră foarte repede, adică pâinea albă, peștele, cartofii, orezul alb, prăjiturile ori produsele de patiserie. Este bine de știut că făina albă, se vinde de obicei ca ,, îmbunătățită,, ceea ce înseamnă că vitaminele și mineralele i-au fost adăugate din nou după ce a fost măcinată. În comparație cu făină albă îmbunătățită, făina integrală are de șase ori mai mult zinc, de 12 ori mai mult seleniu, de patru ori mai multă vitamina E și cu 50%mai multă vitamina B.

Așadar este mai bine să folosiți produse din făină integrală și de asemeanea ați putea introduce in alimentație alimente precum meiul sau quinoa.

5. Consumaţi o cantitate suficientă de apă 

Organismul uman este alcătuit din aproximativ 70% apă așa încât importanța acesteia nu trebuie pusă niciodată sub semnul întrebării. Apa joacă un rol important în aproape orice proces al organismului inclusiv în absorție, digestie, circulație, etc.

Cantitatea de apă ce trebuie băută zilnic depinde de mai mulți factori, inclusiv climat și activitățile în care sunteți implicat. Vremea caldă și exercițiul fizic cresc nevoia organismului de apă. În general majoritatea persoanleor ar trebui să consume 2 litri de apă pe zi. Și aici nu intră ceaiul, cafeaua, alcoolul sau alte lichide care tind să vă deshidrateze.

6. Fii mai activ

O alimentaţie sănătoasă şi mişcarea sunt aliaţii care te ajută să fii în formă. Studiile au arătat că exerciţiile fizice ameliorează dispoziţia, reduc stările de depresie, de anxietate şi stresul. Să nu uităm că acestea sunt exact stările care au risc mare de a contribui la mâncatul compulsiv şi la mâncatul pe fond emoţional.

Activitatea fizică are şi alte beneficii: îţi întăreşte musculatura, te ajută să slăbeşti, îţi dă mai multă energie, îţi reduce riscul de boli cronice şi îmbunătăţeşte calitatea somnului.

7. Mănâncă multe fructe

Fructele sunt surse importante de vitamine, minerale, fibre alimentare, proteine şi antioxidanţi. În plus, specialiştii de la OMS spun că persoanele cu o alimentaţie bogată în fructe şi legume au un risc semnificativ mai mic de obezitate, boală cardiovasculară, atac cerebral, diabet şi unele tipuri de cancer.

8. Reduceţi consumul de zahăr

Consumul regulat de alimente şi de băuturi bogate în zahăr creşte riscul de obezitate şi de carii. Verificați eticheta sau ambalajul produselor alimentare înainte să le achiziționați, pentru a vedea cât adaos de zahăr conţin. Dacă la o porţie de 100 de grame din acel aliment, pe etichetă scrie că peste 22,5 grame este totalul de zaharuri, înseamnă că acel aliment conţine prea mult zahăr, și mai bine îl evitați.

Principiile nutritive din alimentele pe care le consumăm sunt necesare pentru a menține creierul în starea optimă de funcționare, deoarece el este principalul sistem de control al organismului ce controlează absolut toate funcțiile organismului.

Așadar este important să avem o alimentaţie cât mai corectă și mai sănătoasă, care să  fie acompaniată și de un program regulat de sport, pentru a menţine corpul într-o formă fizică optimă şi pentru a-ţi menţine greutatea.

LASĂ UN COMENTARIU
74 vizualizări